Anyajegy vizsgálat
Az anyajegyek (naevusok) születéskor meglévő vagy csak később kialakuló éles határú maradandó elváltozások a bőrön és a nyálkahártyán, melyek színe, felszíne eltér a környezettől. Életünk során bőrünk több károsító tényezőnek van kitéve, melyek közül talán a napfény a legveszélyesebb. Közismert, hogy a gyermekkorunktól "elszenvedett" UV sugárzás hatása bőrünkben összeadódik, és a későbbiekben számtalan bőrprobléma, esztétikailag zavaró elváltozás (pigment foltok, korai ráncosodás stb.) mellett bőrdaganatok kiváltásában is szerepet játszik. Ezek közül a legveszélyesebb az ún. melanoma kialakulása, melynek korai felismerése aktuálisabb, mint valaha.
Bőrgyógyászati szakvizsgálat, dermatoscoppal (kézi mikroszkóp) történik: A bőrgyógyász szakorvos a klinikai kép alapján először meghatározza az anyajegy típusát és beosztását, szabályosságát és nagyságát. A továbbiakban immerziós mikroszkóppal (ún. dermatoscoppal) megvizsgálja az elváltozás pigment szerkezetét, megállapítja a pigment-hálózat, pigment-rögök és egyéb, csak ezen eszközzel vizsgálható eltérések, ill. szabálytalanságok mértékét. A dermatoscop bevezetése óta nagyságrendekkel nőtt a korai, még kiválóan kezelhető stádiumban levő melanoma felismerése. A szabálytalan, gyanús anyajegyek ill. melanoma gyanúja esetén is a sebészi eltávolítás javasolt. A kimetszés után minden esetben szövettant végzünk, mely vagy megerősíti, vagy cáfolja a klinikai diagnózist, másrészt bizonyítja azt is, hogy az elváltozás eltávolítása az épben történt.

Hogyan védekezhetünk?
Évente, bizonyos esetekben félévente bőrgyógyászati szűrővizsgálat az anyajegyek ellenőrzése céljából, dermatoscopos vizsgálattal.
Bármilyen gyanú esetén azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni, aki a vizsgálattal felállítja a diagnózist, így az esetleges melanomát korán, még az áttét képződése előtt eltávolíthatjuk.
A napégés megelőzése és az UV sugárzás elleni védelem (fényvédelem) szintén nagyon fontos, különösen gyermekek esetében.
Allergia
Mi az allergia?
Az allergia az immunrendszer vészreakciója, tulajdonképpen egy adott idegen anyaggal (allergénnel) szembeni elviselési képtelenséget jelzi. Az allergiás emberek immunrendszere a normálisnál erősebb választ ad egy vagy több, a környezetben lévő anyagra. Az allergiás betegségek robbanásszerű növekedése több tényezővel magyarázható. Az összlakosság mintegy 10-15%-a érintett. Ezért nagyon fontos a betegség korai felismerése, kezelése, ill. szükség szerinti megelőzése.

Mi a teendő allergia esetén?
. megkeresni a kiváltó okot,
. elkerülni az allergént,
. amennyiben ez lehetetlen, akkor kezelni a tüneteket. Az allergiás bőrbetegségek: csalánkiütések (urticaria), ekzema, étel-, és gyógyszerallergia diagnosztizálása több lépésben zajlik.
1. Az első, s talán legfontosabb a részletes és pontos anamnézis felvétel, vagyis a panaszok és tünetek alapos átbeszélése, azok időbeli lefolyásának tisztázása.
2. Második lépés az allergiás reakciót kiváltó idegen anyag kimutatása, ami többféle módszerrel történhet. A mindennapi gyakorlatban vérvételt és bőrpróbákat alkalmazhatunk.Az adott allergiás bőrbetegségnek megfelelően végezhetünk Prick tesztet, epicutan próbát, atopy patch tesztet, foto patch tesztet, saját szérum próbát.
Psoriasis
A pikkelysömör (psoriasis) krónikus lefolyású, öröklött hajlammal és az élet során fellépő különböző hajlamosító tényezők által előhívott, gyakran kiújuló krónikus bőrbetegség. Sőt újabban már szisztémás, az egész szervezetet érintő betegségként emlegetik. Provokáló faktorként stressz, bakteriális, vírusos fertőzések, téli hideg időjárás, bizonyos gyógyszerek és a bőrt ért traumák, valamint egyes belbetegségek szerepelhetnek. Nem maga a betegség, hanem a betegségre való hajlam öröklődik. A psoriasis jellemzője a viaszfényű, hámló, pikkellyel fedett vörös, gyulladt bőr. Elsősorban a hajas fejbőrön, a könyökökön, térdeken, de akár az egész testen jelentkezhet. Legsúlyosabb formája az egész testen megjelenő csaknem teljesen összefüggő vörös területekkel, pikkelyes hámlással jár, melyhez legtöbbször már izületi panaszok is társulnak. A betegség bármely életkorban előfordulhat, de leggyakoribb a 20-as, 30-as éveikben járó felnőtteknél. Megfigyelhető a kór családi halmozódása is, azaz ha az egyik szülő psoriasisos, akkor 25-30% valószínűséggel gyermekük is pikkelysömörös lesz. Ha mindkét szülő beteg, a gyermek 68-70%-ban örökli a kórt. Az utóbbi évek kutatásai szerint az ún. PSORS gén is hajlamosítja az utódot a betegségre.
Fertőző betegségek
1.Vírusos szemölcsök
Vírusok változatos fajtái vannak jelen mindennapi környezetünkben. A fertőződés általában vagy egy különösen aktív vírussal vagy a vírusok nagy tömegével való találkozás, vagy a szervezetnek a vírusokkal szembeni átmeneti csökkent ellenállása következtében jön létre. A gyermekeknek és az időseknek a vírusokkal szembeni immunitása nem megfelelő, ezért ők sokkal gyakrabban fertőződnek meg. Bizonyos gyógyszerek, betegségek és stressz állapot a szervezet gyengülését okozhatja, ami szintén a vírusok patogénné válását okozhatják. Közönséges szemölcs (verruca vulgaris) A közönséges szemölcs leggyakrabban a talpon jelenik meg, de láthatjuk a kezeken, vagy a kézujjakon, gyakran a körmök körül. A talpi felszínen a terhelés miatt nem tud előemelkedni a szemölcs, hanem benyomódik a bőrbe, ezért méretét gyakran nehéz megítélni. Gyakran több szemölcs is kialakul egymás mellett, melyek a mélyben összekapaszkodnak. A nagy talpi szemölcs fájdalmat is okozhat, mert apró idegvégződéseket nyomhat. A tenyerek és talpak területén lévő igen sok idegvégződés a kezelést is nagyon nehézzé, gyakran fájdalmassá teszi. A kezelés történhet radikálisan, vagyis a szemölcsöt helyi érzéstelenítésben elektrosebészeti úton elroncsoljuk, vagy puhító előkezelés után kifordítjuk egy speciális eszközzel. Ilyenkor egy nyílt seb keletkezik, melynek gyógyulása 1-2 hét, nagyságtól, mérettől és elhelyezkedéstől függően. Kevésbé invazív módszer a folyékony nitrogénnel történő többszöri fagyasztás, vagy erős savval történő többszöri ecsetelés. A beteg számára egyértelműen a legkisebb megterhelést az otthoni ecsetelés jelenti, emiatt ez főleg gyermekeknél jön szóba, de ez gyakran 1-2 hónapot is igényel. Sajnos azt is le kell szögezni, hogy bármilyen módszerrel is történik az eltávolítás, a szakirodalom szerint is, a szemölcsök több mint 30%-a recidivál, azaz visszanő.
Uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) Az uszodaszemölcs neve félrevezető, mert bárhol meg lehet kapni, nemcsak az uszodában. Gyermekközösségekben akár járványszerűen is terjedhet. Ezek a test bármely pontján jelentkező 1- 2 mm nagyságú fehér közepű apró, bőrszínű szemölcsök, amelyek jellegzetesen a vakarás vonalában terjedhetnek. Felnőtteknél ritkábban jelentkezik, de akkor a nemi szervek környékén. Ezeket az apró szemölcsöket könnyen ki lehet emelni, ha a gyermek együttműködik. Az ecsetelést itt is meg lehet próbálni, de az a tapasztalat, hogy gyakran csak begyullasztja a környező bőrt, ám a szemölcs nem múlik el. Futószemölcs (verruca plana juvenile) A futószemölcs elsősorban az arcon, esetleg a kézhátakon jelentkezik, apró, rendkívül lapos, bőrszínű növedékek formájában. Mivel fertőzésről van szó, számuk növekedhet, ezért eltávolításuk mielőbb indokolt. Az említett eljárások bármelyike, legtöbbször kombinációja eredményezi a vírusos szemölcs eltűnését, gyógyulását.
2. Bakteriális bőrfertőzések (Pyodermák)
Gennykelő kórokozók, ritkán egyéb baktériumok által kiváltott bőr, -és lágyrész fertőzések. A pyodermák előfordulási gyakorisága az utóbbi 10 évben jelentősen növekedett, melynek oka lehet: a bőrápolás hiányossága, gyógyszerek és gyógyhatású szerek helytelen használata, környezeti ártalmak, rossz higiénés viszonyok. Gyakran bőrbetegségek felülfertőződése során alakul ki (pl scabies, ekzema, atopias dermatitis, herpes), melynek oka a későn kezdett vagy nem megfelelő helyi kezelés, ill. antibiotikumokkal szembeni rezisztencia. Bizonyos kísérő betegségek (tumor, immunbetegség, anyagcserezavar, alkoholizmus) súlyosbítják a lefolyást. Több klinikai entitás tartozik a pyoderma csoportba, a leggyakoribbak: folliculitis, furunculus, carbunculus, hidradenitis, paranychia, impetigo, ecthyma.
3.Gombás bőrbetegségek (Mycosisok)
A gombák olyan eukarióta szervezetek, melyek sejtfallal rendelkeznek, klorofillt viszont nem tartalmaznak. Az eddig ismert több ezer gombafaj közül közel 200-ról igazolódott, hogy kórokozó lehet, vagyis betegséget okozhat. Ismert gombafajok: dermatofitonok, penészek, dimorf gombák, sarjadzó gombák Gombás bőrfertőzésre hajlamosító tényezők: . mechanikai sérülés, . humorális és celluláris immunitás zavara . endokrinopátiák (pl. diabetes) . cirkulációs zavar . termoregulációs zavar (fokozott verejtékezés)
STD betegségek / STD szűrés
Az STD az angol Sexually Transmitted Diseases (szexuális úton terjedő betegségek) szó rövidítése. Manapság ezt használjuk a korábban "nemibetegségek" helyett azoknak a fertőző betegségeknek a megnevezésére, melyeket különféle kórokozók okoznak, és elsősorban szexuális érintkezéssel terjednek. Az STD kórokozók közt szerepelnek: baktériumok, chlamydiák, mycoplasmák, vírusok, gombák és paraziták. Több mint 30 féle kórokozó terjed nemi érintkezés révén. STD fertőzést bárki elkaphat, aki szexuális életet él .
Kinek, mikor erdemes STD szűrésre jelentkeznie?
Mindenkinek, aki szexuális életet él, de különösen:

. gyermekvállalás előtt, mindkét félnek
. új kapcsolatban, az első óvszer nélküli együttlét előtt, mindkét félnek
. ha új partnerrel óvszer nélküli együttlét történt
. bármilyen húgyúti-nemiszervi tünet, panasz esetén, különösen, ha az visszatérő, és kezelésekre nem reagál (kiütések vagy hámlás a nemiszerven, kellemetlen szag, folyás, viszketés, fájdalom, szemölcsök, hólyagok, növedékek, sebek jelentkezése stb.)
. alhasi fájdalom, izületi gyulladás, szemgyulladás, kiütések, lázas állapot, nyirokcsomó megnagyobbodás esetén.
Acne / Rosacea
Az acne a faggyúmirigyek krónikus gyulladásával járó gyakori betegség, mely elsősorban a faggyúmirigyekben gazdag területeken (arc, mellkas, hát felső része) jelentkezik. Enyhébb formában csak mitesszerek és kevés gyulladásos pattanás látható, súlyosabb formában több a gyulladt pattanás (acne papulosa), s van olyan forma is, ahol a fájdalmas gyulladásos göbök alakulnak ki, amik gyakran hegek hátrahagyásával gyógyulnak. A bőrbetegség kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Köztük az egyik legfontosabb a genetikai meghatározottság (follicularis keratozis), és az androgének (férfihormonok) szerepe. Általában akkor jelennek meg az első pattanások, amikor elkezdődik a nemi hormonok termelődése, tehát a pubertás elején. Az acne azonban nem csak a pubertáskorra jellemző, fiatal felnőtt kórban is kezdődhet, általában enyhébb vagy súlyosabb formában, de legtöbbször nehezebben kezelhető. A helyi terápia során alkalmazott hatóanyagot az alapján választjuk ki, hogy milyen tünetek uralják a klinikai képet. Ha a komedok (mitesszerek) vannak túlsúlyban, akkor az a fő cél, hogy segítsük a faggyú kijutását. Erre a faggyútermelést csökkentő, a hámlasztó és faggyúoldó szerek alkalmasak. Ha a komedók mellett gyulladt pattanások is vannak, akkor a fenti szereket antibakteriális hatásúakkal kell kiegészíteni. Bizonyos intenzív kozmetológiai kezelések is hatékonyan alkalmazhatók a mitesszeres arcbőr kezelésében, ilyen például a fizikai és/vagy kémiai hámlasztás. A külső kezelésre nem reagáló acneban, illetve, ha az arcon kívül a háton, a mellkason vagy a karokon is megjelennek a tünetek, indokolt a belső kezelés. Középsúlyos acne esetén gyakran alkalmazunk 2-3 hónapos szisztémás antibiotikus kezelést. Középsúlyos és súlyos acne (gyulladásos tünetek az arcon kívüli régiókban, illetve hegesedés esetén) esetén indokolt lehet az isotretinoin (szintetikus A-vitamin származék) alkalmazása. A gyógyszer alkalmazási módját, idejét, ill. a lehetséges mellékhatások kialakulását szakorvossal meg kell konzultálni! Ha intenzív gyulladással jár az acne,vagy hónapokig fennáll gyakran hegek hátrahagyásával gyógyul. Az acnes hegek kezelésében hatékony lehet a dermabrázio vagy a kémiai hámlasztás, ill. a dermaroller kezelés.A rosacea egy igen gyakori, multifaktoriális, elsősorban az arcot érintő, krónikus bőrbetegség. Előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, leggyakrabban 30-50 éves kor között jelentkezik. Tapasztalataink szerint a nők gyakrabban fordulnak orvoshoz tüneteikkel, a férfiaknál pedig általában súlyosabb tüneteket produkál a betegség.

A rosacea pontos etiológiája még nem tisztázott, de kiváltó okként számos tényező felsorolható. A klinikai megjelenését is a többszínűség jellemzi, rendszerint hosszú idő alatt alakul ki, és a korai tünetek felismerése gyakran nem könnyű feladat. A rosacea kezelése komplex feladat, és bár igen széles terápiás paletta áll rendelkezésünkre a gyógyító munkában. A betegség nem veszélyezteti a beteg életét, de a bőrtünetek sokszor elviselhetetlenek és nehezítik az egyén életminőségét.
Atópiás dermatitis
Veleszületett atopiás ( atopia: öröklött készség az allergiás reakciók kialakulására) hajlam alapján kifejlődő, multifaktoriális módon öröklődő, gyakori, recidiváló krónikus bőrgyulladás, melyet a viszketés és a száraz bőr jellemez. A betegség az esetek egy részében magas IgE szinttel jár, ill. egyéb allergiás betegségekkel (rhinitis, asthma, ételallergia, urticaria) kombináltan jelentkezik. Utóbbi 30 évben előfordulási gyakorisága 2-3x-ra nőtt. Európában a gyermekek 10-20 %-át érinti, Magyarországon 17%, (0,73 % Tanzániában, 23% Norvégiában). Gyerekek 10-17%-át, felnőtt populáció 1%-át érinti.

A betegség klinikai tüneteit a sokszínűség jellemzi. Lefolyása sokszor kiszámíthatatlan. Általában újszülött vagy csecsemőkorban kezdődik. Tizenéves korra a betegek fele kinőheti a betegséget, és közel 30%-nál felnőttkori ekzemaként időnként újra jelentkezhet. Provokáló faktorok lehetnek : irritáló kemikáliák, gyapjú, tartós mechanikai ingerek, klimatikus viszonyok változása, pszichés tényezők, fertőzések, hormonális tényezők és különböző allergének.

Atopiás dermatitis kezelése
Hosszantartó nehéz feladat. Egyénre szabott kell legyen, mindig a klinikai tüneteknek, a beteg életkorának és a tünetek elhelyezkedésének megfelelően szükséges a megfelelő terápia kiválasztása!

Tradicionális kezelés
1. hidratáló kezelés
2. lokális gyulladáscsökkentők (szteroid, immunmodulánsok)
3. szisztémás antihisztamin

Kiegészítő kezelés
1. fényterápia
2. pszichoterápia
3. alternatív terápiák

Gondozás, felvilágosítás, prevenció
Néhány jó tanács atopiás dermatitisben

. Fürdés helyett zuhanyozzon a gyermek!
. Használjon fürdőolajat, fürdőkrémet szappan helyett!
. Kerülje a forró vizet, és csak rövid ideig mosakodjon!
. Használjon rendszeresen testápolót különösen fürdés és uszoda után!
. Tanácsoljuk a körmök rövidre vágását!

Kerülje a gyapjú és műszálas ruhákat, érdemes csak pamut ruhát és harisnyát viselni! Allergén mentes környezet biztosítása (tollpárna, szőrös plüssállatok kerülése, párásítsuk télen a fűtött lakást!)
Célszerű olyan sportot választani, ami nem jelent megterhelést a száraz bőrének (poros hely, izzadás, klóros víz ne!) Pszichés nyugalom biztosítása, kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolat. A gyerek ne érezze, hogy Ő teher!